Assaigs clínics només per a homes


Clinical Trials at Pharmatek

“La medicina ha sido durante siglos cosa de hombres, y no sólo en el ejercicio de la profesión.” Així comença l’interessant i polèmic (?) article firmat per Rafael P. Ybarra i publicat a EL PAÍS.com el propassat 18 de setembre que avui us recomanem i del què us ampliem informació. Aquest no és un tema nou, però sembla que caldrà seguir insistint perquè no només es presti la mateixa atenció en les Urgències hospitalàries a un pacient que presenti un dolor agut al pit, tant si és home com si és dona (sembla que no és així), sinó que en la recerca de noves teràpies, de nous fàrmacs, es tingui en compte allò tan evident com que homes i dones volem ser iguals en drets i deures però tenim molt clar que no som iguals en la nostra biologia. I aquest petit detall alguna influència deurà tenir en la nostra reacció davant de la malaltia i/o les diferents teràpies que se’ns apliquin. Què en penseu?

Article amb la primera definició del Yentl’s syndrome (Whonamedit.com), diccionari biogràfic d’epònims mèdics): Bernardine Healy. The Yentl syndrome. The New England Journal of Medicine, Boston, 1991, 325: 274-276.

Article de revisió a CDER: Women’s Participation in Clinical Trials and Gender-Related Labeling: A Review of New Molecular Entities Approved 1995-1999. Evelyn, B., Toigo, T., Banks, D., Pohl, D., Gray, K., Robins, B., Ernat, J.June, 2001.

La Dra. Carme Valls, endocrinòlega i diputada al Parlament de Catalunya, és autora del llibre Mujeres invisibles para la medicina, on tracta d’aquest tema, del què ve preocupant-se des de fa temps. Altres obres al CRAI amb autoria de Carme Valls Llobet. Comentari a la conferència donada per la Dra. Valls, amb el títol ‘¿Por qué las mujeres somos invisibles para la investigación médica?Entrevista amb l’autora sobre el tema a El Comercio Digital. Article a Holistika.net: La menstruación: de la invisibilidad a la abolición. Cerca a Google Scholar d’obres de Carme Valls Llobet.
Revista MyS (Mujeres y Salud), editada pel programa ‘Dona, Salut i Qualitat de Vida’ del CAPS (Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris, editor també de Quaderns CAPS). Portal de gènere: Mujeres en Red.

Documents sobre assaigs clínics al CRAI. Trobareu alguns enllaços relacionats a: Subguia de Farmàcia: Bioquímica clínica i Hematologia: Assaigs clínics.

Asociación Española de Compañías de Investigación Clínica . FDA: Guidance Documents.

Aquesta entrada s'ha publicat en Farmàcia, Llibres, Medicina i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Assaigs clínics només per a homes

  1. Retroenllaç: Llibre del mes: Women and Health « Bloc de Farmàcia / Pharmacy Blog

Els comentaris estan tancats.