La dieta mediterrània, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat


dietamed.jpgEspanya lidera el projecte per tal que la dieta mediterrània sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Aquesta iniciativa va obtenir el recolzament de la Unió Europea, que posarà a disposició de la mateixa recursos i mitjans per aconseguir-ho.
És abundant la literatura científica que avala els beneficis per a la salut d’aquest model d’alimentació, i en la qual es basa la proposta espanyola. A més, es tracta d’una mena de patrimoni històric, cultural, territorial i mediambiental vinculat als pobles mediterranis des de fa segles i que es tem podria perdre’s amb la globalització i els canvis en l’estil de vida i en els hàbits alimentaris.
També s’ha tingut en compte a la proposta que la producció agroalimentària en la què es basa la dieta mediterrània fomenta una agricultura més respectuosa amb el medi ambient, al proveïr-se de productes locals i frescos de temporada.
D’entre les diferents organitzacions on es pot trobar més informació sobre la dieta mediterrània, com per exemple la Sociedad Española de Nutrición o el Consejo Europeo de Información sobre la Alimentación, volem destacar la Fundación Dieta Mediterránea, encapçalada pel Dr. Lluís Serra Majem. És tracta d’una entitat sense ànim de lucre que fomenta la investigació i la difusió científica envers els beneficis de la dieta mediterrània i l’estil de vida que l’acompanya.
Trobareu més organismes relacionats al corresponent apartat de la Guia temàtica de Ciència i Tecnologia dels Aliments.

Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació, Aliments i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La dieta mediterrània, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

  1. Retroenllaç: El llibre de cuina més venut a Espanya « Bloc de Farmàcia / Pharmacy Blog

  2. biblioteca ha dit:

    El Telenotícies de Catalunya Informació (http://www.noticies.cat/pnoticies/notHome.jsp) dona avui la notícia i es refereix als estudis publicats recentment on s’ha demostrat l’eficàcia preventiva d’aquesta dieta. S’han publicat a la revista ‘Annals of Internal Medicine’ (Estruch R, Martinez-Gonzalez MA, Corella D, Salas-Salvado J, Ruiz-Gutierrez V, Covas MI, et al. Effects of a Mediterranean-style diet on cardiovascular risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med. 2006;145:1-11. [PMID: 16818923]). Però ja hi ha respostes en part discrepants a la mateixa publicació (http://www.annals.org/cgi/reprint/146/1/73.pdf) que, per cert, té subscrita el CRAI.

Els comentaris estan tancats.