Reduir el nombre d’articles científics que es publiquen?


DDL’editorial de l’últim número de la revista Nature medicine, el número 10, del mes d’octubre, està dedicat a especular què passaria si els investigadors tinguessin una quota respecte al nombre d’articles que poguessin publicar al llarg de les seves carreres.
Davant el creixement exponencial de la literatura científica, inabastable, es planteja un model de publicació portat fins a l’extrem que cada subjecte només pogués publicar 20 articles durant la seva vida professional. Aquest nombre de publicacions estaria controlat per un sistema de bitllets (tickets). Cada cop que es publiqués un article s’hauria d’entregar un d’aquests bitllets fins a exhaurir els 20 disponibles. Segons l’editorial, això faria que el volum de la literatura científica es reduís de manera radical i que l’avaluació dels treballs es fes en base a aquests i no tenint en compte el factor d’impacte de les revistes on es publiquen o el nombre de cites que reben. Fins i tot, podria provocar la desaparició de les pròpies publicacions, ja que aquests treballs es publicarien en servidors de pre-publicacions on podrien ésser examinats per tota la comunitat científica.
Si bé és tracta d’un extrem, cal tenir en compte els ingents pressupostos que les biblioteques han de destinar a la contractació o subscripció de les publicacions científiques. Com a resposta a aquesta pressió creixent es va iniciar, en part, l’anomenat moviment d’Accés Obert o Open Acces. Cada cop més es creen repositoris o dipòsits digitals, que recullen l’activitat docent i investigadora dels seus membres. La UB no ha estat aliena a aquest corrent i el mes de març d’enguany, el CRAI va posar en marxa el Dipòsit Digital de la UB.
Coneixeu el Dipòsit Digital? Coneixeu el moviment d’Accés Obert? Què en penseu de la proposta que es fa a l’editorial?

Aquesta entrada s'ha publicat en Revistes i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Reduir el nombre d’articles científics que es publiquen?

  1. Monica ha dit:

    Una notícia relacionada amb aquest tema: la Max Planck Gesellschaft ha cancel·lat el seu contracte amb Springer per a l’accés de les revistes electròniques a partir del gener del 2008.

    Podeu veure la notícia completa aquí:

    http://www.heise.de/english/newsticker/news/97652

Els comentaris estan tancats.