A voltes amb la publicació científica


RevistesEn una altra ocasió havíem tractat el tema del creixement de la publicació científica, a través de l’editorial del número 10 del mes d’octubre del 2007 de la revista Nature. Doncs aquest mes, en un article relacionat, també a la mateixa publicació, es pregunten si els científics i investigadors estan publicant més articles duplicats o fins i tot plagiats.
Els autors expliquen l’estudi que han dut a terme a la base de dades Medline, on segons els resultats és probable que només en aquesta existeixin més de 200.000 duplicats.
A aquesta conclusió s’arriba gràcies a una eina anomenada eTBLAST, un motor de cerca de literatura biomèdica, però que posseeix una particularitat: enlloc de realitzar les cerques per matèries o paraules clau (keywords), aquest cercador permet introduir paràgrafs sencers de text, retornant articles amb un text similar. A partir d’aquí els autors han pogut desenvolupar la seva experiència, que els serveix també per denunciar unes pràctiques no correctes a l’hora de publicar: la duplicació, la copresentació i el plagi.
Tal i com ells assenyalen, si bé la ingent quantitat d’articles fa més fàcil caure en aquestes pràctiques, la tecnologia facilita eines per tal de descobrir-les.

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles, Revistes i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.