Consoles i investigació


Folding proteinsLes consoles de videojocs poden tenir una altra utilitat diferent de la lúdica i segurament impensada per molts dels seus propietaris. Es poden convertir en petites parts d’un super ordinador que permeti dur a terme una recerca científica amb uns objectius molt ambiciosos i assolir-los en un temps molt més curt.
Això és el que fa el projecte Folding@home, de la Universitat de Stanford, amb les consoles de videojocs PlayStation 3, encara que també utilitzen ordinadors personals. Simplement cal baixar i instal·lar un petit programa que aprofita els recursos d’aquests dispositius que cada usuari no utilitza i els fa servir per fer les simulacions d’investigació del projecte.
La recerca d’aquest projecte està dedicada a la conformació de proteïnes i les conseqüències que es produeixen quan aquest procés no es realitza correctament. Aquestes conseqüències prenen forma de malalties molt greus com ara l’Alzheimer, el Parkinson, la malaltia de Creutzfeldt-Jakob o l’Esclerosi Lateral Amiotròfica, així com alguns tipus de càncer.
Des que Sony, el fabricant d’aquestes consoles, va entrar a formar part d’aquest projecte, el mes de març de l’any passat, més d’un milió d’usuaris s’han enregistrat i s’han baixat el programa per poder contribuir-hi.
Un exemple més de col·laboració, socialització o distribució de recursos per assolir una fita comuna, encara que no és el primer del què us parlem en aquest blog: recordeu PatientsLikeMe.

Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.