Farmàcies històriques de Catalunya


Avui ens ha encantat trobar-nos damunt de la taula un llibre adquirit per la biblioteca i acabat d’arribar. Es tracta de:

Consol Bancells, Jaume Casas, Maria Isabel Marín i Xavier Sorní. Farmàcies històriques de Catalunya. Barcelona: Angle, 2007. 294 p. il.

Es una obra, profusament il·lustrada amb unes fotografies excel·lents de Consol Bancells, que en realitat es una guia fotogràfica de les antigues farmàcies catalanes, de les que encara es conserven i de les desaparegudes. Però compta amb uns textos, de tres destacats autors: Jaume Casas, doctor en Farmàcia i acadèmic de la Real Acadèmia de Farmàcia de Cataluny, Maria Isabel Marín, doctora en Geografia i Història, secció d’Història de l’Art de la nostra universitat i Xavier Sorní, doctor en Farmàcia i membre numerari de l’Acadèmia, i president de la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia i director de la seva Revista.

Al voltant d’aquests textos s’estructura el volum en tres parts: la primera fa referència a l’entorn farmacèutic de l’època, finals del segle XIX, portes del XX, que va veure nèixer la majoria d’aquestes farmàcies: l’Eixample, l’Exposició Universal de 1888, el Modernisme i el Noucentisme…, i de la seva evolució fins als nostres dies; la segona es centra en anar descrivint, situant, ‘visitant’ les farmàcies modernistes o noucentistes que encara existeixen a Barcelona i província, i a les províncies de Tarragona i Girona; i el tercer text és un detallat estudi de les diferents arts aplicades presents en les diferents farmàcies protagonistes d’aquesta obra.

Sincerament, creiem que val la pena que passeu per la nostra secció de Novetats per a fullejar aquesta cuidada edició d’una obra -i us vindran ganes d’incorporar-la a la vostra biblioteca, segur!- que ve a afegir-se a d’altres que ja tenim, com ara: Farmacias de España [texto] y fotografía: Luis Agromayor : Breve historia de la farmacia en España, G. Folch Jou. [Barcelona Lunwerg]: Dl 1986.

I unes informacions sobre la sempre citada i recordada Farmàcia Esteve, la més antiga d’Europa, i ara Museu de Farmàcia de Llívia, i Santa Maria Novella, a Florència, una de les més antigues del mon (1612) i avui botiga ‘fashion’ de perfums:

Aquesta entrada s'ha publicat en Farmàcia, Història, Llibres i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Farmàcies històriques de Catalunya

 1. Retroenllaç: Història « Bloc de Farmàcia / Pharmacy Blog

 2. Biblioteca ha dit:

  Consol,
  moltes gràcies pel teu comentari i per la teva informació sobre l’altra llibre. Efectivament, Farmàcies Modernistes de Barcelona no es troba als nostres fons, però passem les dades a qui s’encarrega de les adquisicions i esperem comptar amb aquesta obra ben aviat.

 3. CONSOL BANCELLS ha dit:

  Hola, avui he trobat un article que vau publicar sobre el meu llibre Farmàcies Històriques de Catalunya. Us agraeixo molt el detall d’haver fet la resenya i donar-lo a conèixer. Us volia comentar que l’any anterior, en Lluís Permanyer i jo vam publicar Farmàcies Modernistes de Barcelona (Ed. Ambit) i després Farmàcies Històriques de Catalunya va complementar el primer treball fet a Barcelona. Com que no veig que el citeu, he pensat que potser no teniu constància d’aquest.
  Moltíssimes gràcies!
  Consol

Els comentaris estan tancats.