Més sobre dipòsits digitals d’accés obert: OAIster


oaisterAvui us volem presentar OAIster, que es defineix com una mena de catàleg col·lectiu de recursos digitals, i ho és, però que en realitat podem utilitzar-lo com una base de dades que permet la cerca i l’accés a la referència i, gairabé sempre, a la versió en accés obert dels documents referenciats.  Aplega els repositoris inclosos a ROAROpenDOAR, entre d’altres. A dia d’avui, OAIster proporciona accés a uns 19,509,922 registres (evidentment, hi ha duplicats i triplicats)  de documents de 1072 dipòsits digitals diferents. I segueix creixent.  La majoria dels documents són textuals, però també inclou imatges, vídeos, arxius sonors, etc.
I també us volem mostrar la idea de Stuart Lewis, de l’Aberystwyth University, que ha vinculat els repositoris digitals d’aquests dos grans registres o directoris abans esmentats amb el Google Maps i el resultat és Repository 66, un lloc que us permetrà fer-vos una idea del creixement exponencial dels projectes col·laboratius en aquest cas relacionats amb el lliure accés a la informació. Si una imatge val més que mil paraules, aquí en teniu dues corresponents a una part del món i a Espanya:

repositoriesmap

repositoriesspain

Tot això només ha estat una disgressió per acabar animant-vos a consultar el Dipòsit Digital de la UB -del què ja us hem parlat aquí- i, sobre tot, a contribuir-hi amb els vostres documents!

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles, Bases de dades, Revistes i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.