Què difícil és això de trobar informació…


Una entrada a twitter (novoseek What is your path to successful searches in PubMed? http://ff.im/hk2B0) i algun comentari a algun bloc (La experiencia de las búsquedas en PubMed, Medicina, historia y sociedad; ) i una imatge fantàstica com aquesta ens han portat a publicar l’entrada d’avui divendres. És real com la vida mateixa el que es planteja; és més, jo afegiria que la situació no és exclusiva del pobre PubMed sinó que es pot aplicar a qualsevol base de dades, portal de revistes, metacercador…. Com a bibliotecaris i/o documentalistes, nosaltres també hem de fer recorreguts tan tortuosos com aquest -o més!- quan hem de respondre a demandes del tipus “busquem informació per fer un treball sobre…” i, a continuació, una frase amb un tema més o més general (gairebé sempre massa general). Perquè és tan enorme el volum d’informacions digitalitzades i penjades en algun lloc de la xarxa, són tants els recursos de lliure accés o de pagament -a vegades amb duplicitats- accessibles als membres d’una institució acadèmica com la nostra i, finalment però no menys important, és tan fàcil anar a un excel·lent cercador com Google (cerca bàsica) per trobar ràpidament la programació d’un cinema, l’adreça d’un restaurant, o la pàgina d’un cantant de rock, i tan insuficient la formació en habilitats informacionals dels nostres usuaris, que ens costa anys i panys i sessions i cursos de formació i atenció personalitzada el fer entendre que això de “trobar informació sobre un tema” és una tasca més complexa i arriscada -també per nosaltres- del què les noves tecnologies ens poden fer creure. Sense anar més lluny, ahir un usuari extern no va marxar gaire content de la nostra biblioteca perquè no vàrem poder satisfer plenament el seu desig de “trobar tota mena d’informació per plantar llevors d’adormidera en un trocet de terra que tinc”. Bon cap de setmana


Preferits/Compartir

Aquesta entrada s'ha publicat en Bases de dades, Cercadors, Farmàcia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.