Bolets de Catalunya


Aquesta setmana coincidint amb la temporada de bolets ha arribat a la nostra biblioteca el darrer número de la col·lecció Bolets de Catalunya, de la Península Ibèrica i de les Iles Balears, que edita la Societat Catalana de Micologia. Cada número es compon de 50 làmines i a cada una d’elles hi podem trobar la completa ressenya i fotografia d’un bolet.

Aprofitant que “estem boletaires” i que molts de vosaltres potser aprofiteu aquest pont per buscar bolets, volem recordar-vos quines són les variants més tòxiques que podem trobar en els nostres boscos:

Cortinaris (Cortinarius orellanus, Cortinarius Speciosissimus i d’altres): alguns bolets del grup dels cortinaris són molt tòxics, fins i tot, poden resultar mortals.

Bolet de greix (Gyromitra gigas, Gyromitra esculenta, Gyromitra infula): és un bolet considerat comestible i molt apreciat en algunes comarques pirinenques, però que consumit fresc o poc cuit és molt tòxic, fins i tot pot arribar a ser mortal.

Paxillus involutus: consumit en cru provoca intoxicacions molt greus, de vegades mortals.

Galerina marginata: el seu consum provoca intoxicacions molt greus, semblants a la de la farinera borda

Lepiotes (Lepiota helveola, Lepiota brunneo-incarnata i d’altres): les intoxicacions per consum de lepiotes són semblants a les provocades per la farinera borda

Farinera borda, farinot, pentinella borda (Amanita phalloides): per la seva toxicitat elevada i la seva freqüència en els nostres boscos, l’ Amanita phalloides és el bolet més perillós, causant de la majoria d’intoxicacions mortals.

Aquesta entrada s'ha publicat en Aliments, Biblioteques, Salut i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.