William Herman Prusoff (1920-2011)


El quatre d’abril d’enguany morí el “pare de la quimioterapia antiviral”. William Herman Prusoff va dedicar una part important de la seva carrera a l’estudi mol·lecular de derivats de la timidina.  

Als anys 50 sintetitzà la idoxuridina, aconseguint un tractament efectiu per a la cura de la queratitis vírica. La idoxuridina bloqueja la capacitat de multiplicar-se del virus de l’herpes simplex, virus culpable d’aquesta malatia. La gran fita del Dr. Prusoff, consistí en trobar un antiviral efectiu, però no excessivament tòxic. Així, la idoxurina, es convertí en el primer antiviral utilitzat en l’àmbit clínic.  

Al 1994, observà, juntament amb el seu col·lega Tai-lin Shun, que un dels derivats de la timidina, l’estavudina, era eficaç a l’hora de perllongar la vida dels infectats per VIH. El van comercialitzar sota la marca Zerit. El Dr. Prosuff va donar els diners obtinguts amb Zerit a organitzacions benèfiques i va cedir el medicament a països del tercer món. Prosuff exercí de professor de farmacologia a les universitats de Florida, Cleveland i Yale i col·laborà amb investigadors d’altres universitats. Amb els diners que va obtenir amb les seves patents, va fundar la “William H. Prusoff Foundation”, dedicada a l’estudi de la cultura jueva i a la lluita de l’antisemitisme.   

Aquesta entrada s'ha publicat en Farmàcia, Medicaments, Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.