Sanitat recomana a les embarassades i nens no consumir tonyina vermella ni peix espasa


L’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) ha establert noves mesures sobre el consum d’aliments amb alt contingut en mercuri present en grans peixos com la tonyina vermella, el tauró, el lluç i el peix espasa; en cadmi que es concentra sobretot en les vísceres i el cap dels crustacis com ara gambes i crancs;  i en nitrat que es troba de manera natural en els vegetals de fulla ampla com ara els espinacs, l’enciam, les bledes i la remolatxa.

Després de revisar l’efecte dels metalls en la salut,  l’AESAN recomana ara que embarassades i menors de 3 anys no consumeixin res de peix espasa, tauró o tonyina vermella, i que els nens de 3 a 12 anys no superin els 50 grams a la setmana. Pel que fa a les verdures l’AESAN aconsella als pares que no incloguin espinacs ni bledes en els purés dels nadons menors d’un any, i en el cas de fer-ho, que no representin més d’un 20% del total. Respecte als crustacis l’Agència  s’ha mostrat més relaxada, ja que el seu consum és menys habitual, i s’ha limitat a recomanar que no s’excedeixi en el consum dels caps.

Joan Llobet, Catedràtic de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, considera que les recomanacions són raonables malgrat que puguin generar alarma social i siguin econòmicament perilloses.

Podeu llegir l’article sencer publicat al diari El PAÍS clicant aquí.

Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació, Aliments i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.