Suc de tomàquet, cultius orgànics o tradicionals?


Segons un nou estudi científic que s’ha publicat a la revista Food Chemistry, el  suc de tomàquet de cultiu orgànic té més components fenòlics que el del tomàquet de cultiu tradicional.

Aquesta investigació ha estat dirigida per Rosa M. Lamuela, professora del Departament de Nutrició i Bromatologia i investigadora de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA) de la UB, i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn), amb la col·laboració dels experts Anna Vallverdú-Queral i Alexander Medina-Remón, de l’INSA i el CIBERobn, i Isidre Casals Ribes i Olga Jáuregui, dels Centres Científics i Tecnològics de la UB (CCiTUB).

A partir de l’estudi s’ha pogut determinar els components fenòlics en sucs de tomàquet, ecològic i no ecològic, i el seu possible benefici en la salut humana. Els polifenols són uns compostos d’origen vegetal de gran interès nutricional i que poden protegir l’organisme contra malalties cardiovasculars, degeneratives i càncer, entre d’altres.

La conclusió d’aquest estudi és que el tomàquet de cultiu orgànic, al no rebre cap nutrient artificial (fertilitzants, nitrogen, etc.) reacciona activant mecanismes de defensa que augmenten els seus nivells de polifenols. En canvi, els tomàquets  d’agricultura tradicional es poden tornar menys resistents a malalties i presentar un contingut més baix en nutrients, minerals i metabòlits secundaris.

El resultat d’aquesta recerca, reflecteix la controvèrsia de la bibliografia científica al voltant dels aliments d’origen ecològic i de cultiu convencional.

Per a més informació no dubteu en llegir l’estudi complert a: Vallverdú-Queralt, A.; Medina-Remón, A.; Casals-Ribes, I.; Lamuela-Raventós, R. M. «Is there any difference between the phenolic content of organic and conventional tomato juices?». Food Chemistry, juliol de 2011, vol. 130(1), pàg. 222-227.

Font de l’article: Notícies UB

Aquesta entrada s'ha publicat en Aliments, Articles, Nutrició i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.