“El medicament, un dret segrestat”, un documental de Farmamundi


Demà divendres 23 de desembre a les 10h del matí podrà veure’s a la La 2 de TVE el documental “El medicament, un dret segrestat”, que des de la Biblitoeca de Farmàcia us recomanem vivament. Si en aquesta hora treballeu, a la Biblioteca també el teniu disponible i podeu endur-vos-el en préstec, gràcies a la donació que ha realitzat l’ONG Farmamundi.

La salut és un dret universal i, malgrat això, un terç de la població mundial no té accés als medicaments essencials. Per denunciar aquesta situació i en el marc de la campanya “Esenciales para la vida”, Farmamundi ha realitzat aquest documental en  què s’analitza i es qüestiona el problema de l’accés als medicaments a nivell mundial, el sistema d’I+D, la regulació i la comercialització de fàrmacs. Es el resultat de cinc mesos de feina a Espanya, Colòmbia, Sierra Leona i a l’Assemblea de la OMS del 2010 a Ginebra, on es varen recollir testimonis de personalitats importants en l’àmbit de la salut, entre ells Germán Velásquez, Rosa Elcarte López, James Love, Germán Holguín, Francisco Rossi o Julio Maset. Llegiu-ne la sinopsi.

A Colòmbia, l’equip va contactar amb associacions com IFARMA, Recolvih i Misión Salud, que han estat protagonistes en la lluita de l’anomenat cas Kaletra. A través d’aquestes associacions i altres, la societat civil colombiana ha pressionat per aconseguir la llicència obligatòria d’aquest fàrmac, un antirretroviral del laboratori farmacèutic Abbot. Gràcies a aquesta pressió, fins ara han aconseguit una reducció molt significativa del preu de venda.

Eduard Soler, responsable de projectes de Farmamundi i coordinador del documental, ha comptat amb el recolzament d’altres experts com Xavier Seuba, Judit Rius, Joan Rovira i Núria Homedes per a la realització del guió. Enguany, ha participat en una sessió de l’assignatura “Bioètica farmacèutica”, impartida al Grau de Farmàcia de la Facultat i coordinada per la Dra. Maria Pilar Martín Barea.

“El medicament, un dret segrestat” ha estat dirigit per Yasmina Solanes i produït per Mamma Teams i ha comptat amb el cofinançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Junta de Comunidades de Castilla La Mancha i la Xunta de Galicia.

Si voleu documentar-vos més sobre les qüestions plantejades en el documental -a banda de consultar el Catàleg per les matèries “ètica farmacèutica” o “bioètica”, per exemple-, d’entre l’enorme quantitat d’informació que corre per la xarxa, avui us recomanem aquests dos enllaços:

  •  El “Dossier Medicamentos Esenciales: recetas que salvan vidas”, un breu informe de divulgació publicat enguany per Farmamundi, que fa una presentació general de la temàtica: medicaments essencials, condicionants geogràfics i socioculturals per a l’accés als medicaments, el sistema de patents regulat per l’acord ADPIC, la Declaració de Doha de 2011, la investigació i innovació en farmacologia, els medicaments orfes, la qualitat dels fàrmacs, la problemàtica dels fàrmacs falsos, , etc.
Aquesta entrada s'ha publicat en Farmàcia i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a “El medicament, un dret segrestat”, un documental de Farmamundi

  1. cesius ha dit:

    Hola, està excel·lent el documental, voldria oferir la meva opinió, em sembla que cada país al món ha de tenir un organisme regulador dels medicaments, i que tots els governs del món, podrien posar més èmfasi en la salut del seu poble que en la compra d’equipaments bèl·lics, valoro molt i felicito l’emprenedoria de Farmamundi, però penso que en tots els països s’hauria realitzar aquest tipus de campanyes …
    salutacions

    cesar – recetas faciles

Els comentaris estan tancats.