Inauguració nova museografia de “La farmàcia Balvey”


Pels qui no ho coneixeu, a Cardedeu es troba el Museu Arxiu Tomàs Balvey. Tomàs Balvey i Bas (Cardedeu,21/9/1865-22/11/1954) era fill, nét i besnét d’apotecaris i des dels quinze anys va dedicar-se a l’ofici que havia heretat. Era un home inquiet i feia compatible la seva dedicació a la farmàcia amb l’activació de la cultura i de la recuperació de la història local de Cardedeu. Col·laborà en diferents publicacions periódiques i amb institucions culturals ben diverses: el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, amb qui establí un intercanvi d’espècimens, sobretot animals naturalitzats; la Xarxa Meteorològica de Catalunya i Balears, per a la qual prengué dades durant deu anys;  l’Institut d’Estudis Catalans;  la Biblioteca de Catalunya

El seu afany pel col·leccionisme va donar lloc a col·leccions de pergamins i de documentació antiga, de restes arqueològiques, d’elements arquitectònics, de ceràmiques, de fotografies, etc. I, finalment, l’any 1900 es va inaugurar el Museu Biblioteca Escolar, del qual n’és hereu l’actual Museu Arxiu Tomàs Balvey.

El més destacat d’aquest museu, però, és la pròpia Farmàcia Balvey. Se’n conserva el mobiliari original (1780) i el moble de farmàcia es troba equipat amb més de 200 pots de ceràmica, datats de 1827. Es conserven també prop de 20 pots cilíndrics i flascons i ampolletes diverses, de vidre amb etiquetes de la Farmàcia Balvey. 

Amb la nova museografia, es vol donar a conèixer la nissaga Balvey a partir dels espais de l’habitatge del farmacèutic i d’objectes quotidians de la família. Uns espais que segueixen la normativa que obligava que l’habitatge del farmacèutic disposés de dormitori, d’oratori, de rebotiga, de laboratori i la pròpia farmàcia.

La inauguració d’aquesta nova museografia és aquest diumenge 29 de gener a les 13:00h, a la segona planta del museu. També es presentarà el mòdul multisensorial “La Mirada Tàctil”, un projecte per apropar els museus locals i els seus continguts a tots els usuaris, especialment adaptats per a aquells visitants que tenen algun tipus de discapacitat sensorial i mobilitat reduïda

Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, Farmàcia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.