Publicar un article científic amb l’editorial Springer


El passat 2 de març el CRAI va organitzar un taller sobre el procés de publicació amb Springer, una de les principals editorials científiques del món.

En aquest apunt trobareu algunes de les indicacions que es varen assenyalar i enllaços interessants:

Per a la selecció de la revista on es voldria publicar:

 • Considerar si la revista publica recerca bàsica, clínica o aplicada, si és una revista especialitzada en un camp específic o cobreix una àrea més àmplia, els tipus d’articles que s’hi publiquen… A aquest efecte, cal consultar sempre la web de la revista.
 • Considerar les opcions en accés obert disponibles. En el cas d’Springer, existeixen dues opcions: OpenChoice per a publicar en obert en aquelles revistes que no ho són –és a dir, que funcionen per subscripció– i, per altra banda, SpringerOpen i BiomedCentral, plataformes d’Springer en què totes les revistes  són d’accés obert.  Actualment disposem d’un 15% de descompte per a publicar en revistes d’aquestes plataformes. Més enllà d’Springer, podeu localitzar revistes en accés obert al directori DOAJ.
 • Esbrinar en quines revistes estan publicant altres grups d’investigació pertanyents a la mateixa àrea i comprovar en quina mesura els seus articles han estat llegits i citats: observar en quines revistes han estat publicats els articles que es volen incloure com a referències, consultar eines d’anàlisi com AuthorMapper o Scopus, consultar el nombre de descàrregues d’articles de la revista (informació que està al web de la revista o que es pot demanar al seu equip editorial)…
 • Valorar la reputació de la revista: la qualitat dels articles que conté, el prestigi dels autors que hi han publicat, la qualitat del procés de revisió, el seu caràcter internacional (identificant, per exemple, els membres de l’equip editorial), el temps emprat en el procés de publicació, el factor d’impacte i el factor d’impacte a 5 anys…

             Més informació al web d’Springer: How to choose a target journal.

Per a la redacció de l’article:

 • Seguir fil per randa les instruccions marcades per la revista pel que fa a estructura, extensió, estil de citació, etc. Generalment, l’esquema IMRAD és el que se segueix per al cos de l’article.
 • Presentar els resultats més rellevants en forma de figures o il·lustracions.
 • L’estil ha de ser clar, concret i concís: “menys és més”. Emprar frases breus i amb missatges entenedors.
 • Escriure l’anglès correctament. Sovint, pot ser convenient fer-lo revisar.
 • Afegir material de suport multimèdia, és una opció que Springer recomana a fi d’augmentar la visibilitat.
 • Ser curós en la utilització de fragments, figures o dades procedents d’articles ja publicats: cal demanar sempre permís al titular dels drets.
 • Seguir els criteris de la UB per signar i designar l’afiliació.

Més informació:

Aquesta entrada s'ha publicat en Farmàcia, Recerca i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.