El CNAG contribueix a l’èxit del projecte ENCODE


Avui ens volem fer ressò d’una notícia que ha aparegut en molts diaris nacionals i internacionals i que és una fita  assolida conjuntament per més de 400 científics de 32 laboratoris d’arreu del món —entre els quals hi ha el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG), amb seu al Parc Científic de Barcelona—.
I és que aquest fa uns dies es presentaven els resultats del projecte ENCODE, que demostra que almenys el 80% del genoma és actiu en, com a mínim, algún tipus de cèl·lula de l’organisme. El 2003, els científics del Projecte Genoma Humà van completar la seqüència del DNA i van publicar una llista gairebé completa dels 3.000 milions de parells de bases químiques que el formen. Tot i que la seqüenciació del genoma humà va suposar una fita científica sense precedents, restava fer l’últim gran pas: comprendre’n el funcionament. Assolit aquest últim pas, s’obre una nova via cap a la comprensió de la biologia humana i de les malalties. Entre les més de 400 malalties que el científics del consorci ENCODE ja han relacionat amb alteracions en aquestes regions del genoma, destaquen malalties l’origen de les quals era un enigma, com la diabetis tipus 1, l’esclerosi múltiple, l’artritis reumatoide, la malaltia de Crohn o alguns casos de càncer de mama.
La publicació dels resultats en 30 articles en 3 revistes diferents està totalment connectada i comprèn un article integrador i 5 articles més a la revista Nature, 18 articles que es publicaran a la revista Genome Research i 6 articles més que publicarà la revista Genome Biology; l’accés a aquests articles serà lliure. Les dades d’ENCODE són tan complexes que les 3 revistes han desenvolupat un mètode pioner per presentar la informació de manera integrada, a fi que els lectors puguin seguir la seva àrea d’interès entre els treballs fins a les dades originals.

Aquesta entrada s'ha publicat en Recerca, Universitat de Barcelona i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.