La vacuna de la malària, un pas més a prop


"Feeling Better" Fotografia de Maria Cierna sota llicència CC BY-NC-ND 2.0

“Feeling Better”
Fotografia de Maria Cierna
sota llicència CC BY-NC-ND 2.0

Del 6 a l’11 d’octubre va tenir lloc a Sud-àfrica la VI Conferència Panafricana de la Iniciativa Multilateral de Malària (MIM 2013). Es van presentar els resultats de l’estudi clínic de fase III de la primera vacuna candidata contra la malària, l’RTS,S, que van confirmar les dades publicades fa uns quants mesos al New England Journal of Medicine (NEJM). En aquesta ocasió, però, l’eficàcia s’ha avaluat de manera independent en cadascun dels onze centres de recerca repartits en set països africans que han participat en aquest estudi clínic, el més ampli que s’ha fet mai en nens a l’Àfrica.

Aquestes noves dades, en la línia de les que s’han anat fent públiques en anys anteriors, han servit perquè els impulsors de la vacuna —entre els quals hi ha la
farmacèutica GSK, la Iniciativa per a la Vacuna de la Malària – PATH i la Fundació Bill i Melinda Gates, que hi ha aportat una part dels fons necessaris— es reafirmin en la intenció de sol·licitar-ne la regulació a l’Agència Europea del Medicament per registrar-la i comercialitzar-la el 2014.

Pedro Alonso, catedràtic del Departament de Salut Pública de la UB i director de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre adscrit al HUBc, afirma des de Sud-àfrica: «Tot i que ha mostrat una eficàcia parcial, la vacuna pot tenir un paper important en les estratègies de control, sobretot als països amb uns índexs més alts d’endemicitat. Serà una eina que complementarà la resta d’eines que s’utilitzen per prevenir la malària, com ara les xarxes mosquiteres impregnades amb insecticida i el tractament oportú i adequat dels casos diagnosticats».

Font de la notícia: UB-WEB

Aquesta entrada s'ha publicat en Farmàcia, Revistes, Salut i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.