Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA


Imatge d'Eustace Dauger sota llicència CC BY-SA 2.0

Imatge d’Eustace Dauger sota llicència CC BY-SA 2.0

Aquest diumenge, 1 de desembre, s’ha celebrat el Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA. Com cada any, s’ha recordat la necessitat de la prevenció i la importància de la recerca per trobar-ne una cura.

Segons la OMS, hi ha al món 35 milions de persones infectades pel VIH, i la SIDA ja ha matat un total de 36 milions de persones. D’aquests 35 milions, n’hi ha 19 que no tenen accés a la teràpia antiretrovírica. Així mateix, un 44% de les dones seropositives no reben els tractaments necessaris perquè els seus fills neixin sense el virus.

A Catalunya, s’ha endegat una campanya per al diagnòstic precoç del VIH. Quan abans és detecta la infecció, abans es beneficia la persona infectada del tractament antiretroviral. L’Agència de Salut Pública crearà un grup de treball per fer un projecte pilot l’any 2014 per avaluar la introducció als centre d’atenció primària de proves ràpides per a la detecció del VIH.

En aquests moments els centres d’atenció primària utilitzen l’anàlisi de sang per fer la prova del VIH, però no utilitzen tests de lectura ràpida. No obstant això, aquest test de lectura ràpida ja es pot fer a 46 farmàcies de Catalunya. En les que, durant l’any 2012, s’hi van realitzat 1.578 proves, amb una taxa de proves positives del 1,2%.

Aquesta entrada s'ha publicat en Salut i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.