Aniversari de l’aspirina


Imatge de Chaval Brasil sota llicència CC BY-NC_ND

Imatge de Chaval Brasil sota llicència CC BY-NC_ND

Avui és l’aniversari de l’aspirina, ja que va ser comercialitzada per primer cop aquest dia de l’any 1899. La síntesi de l’àcid acetilsalicílic va ésser atribuïda al químic Felix Hoffmann, químic de Bayer, qui suposadament recercava un medicament per tractar el dolor que patia el seu pare, malalt de reumatisme crònic. Però l’any 1949,  mitjançant un article publicat a la revista Die Pharmazie, el químic Arthur Eichengrün, cap d’en Felix Hoffmann, va reivindicar que el descobriment era seu, ja que va ser ell qui va demanar a en Hoffmann que sintetitzés l’àcid acetilsalicílic sense dir-li amb quin propòsit. Aquesta reivindicació no va ser tinguda en compte fins que l’any 1999, l’historiador de la farmàcia Walter Sneader, aleshores professor del Departament de Ciències Farmacèutiques de la University of Strathclyde, a Escòcia, va publicar l’article The discovery of aspirin: a reappraisal, al British medical journal. La seva investigació va concloure que efectivament va ser Eichengrün qui va tenir la idea de sintetitzar l’àcid acetilsalicílic. Tot i així, Bayer ho va negar.

Per què Eichengrün no va reclamar el seu reconeixement fins l’any 1949? Perquè era jueu i va patir la repressió dels nazis. Tot i haver-se establert pel seu compte a partir de l’any 1908, haver desenvolupat molts altres productes químics i haver-se convertit en un industrial d’èxit, va ser obligat primer a tenir un soci al seu negoci i finalment a cedir-lo a un altre propietari. Fins i tot va ser reclòs a un camp de concentració.

Avui en dia, l’aspirina és un  dels medicaments més consumits al món i banda dels seus efectes analgèsics i antipirètics també s’han demostrat els seus efectes anticoagulants. Consulteu les obres sobre l’aspirina als diferents CRAI Biblioteques.

Aquesta entrada s'ha publicat en Farmàcia, Història, Medicaments i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.