Identifiquen una nova diana terapèutica que podria frenar l’avanç del Parkinson


Dr._Josx_Antonio_del_RxoUn equip d’investigadors de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona i de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han identificat un possible mecanisme per frenar la progressió neurodegenerativa de la malaltia de Parkinson.

La degeneració neuronal del Parkinson està causada pels cossos de Lewy, uns agregats anòmals que es formen a l’interior de les neurones a partir d’una versió alterada de l’alfa-sinucleïna, una proteïna que abunda al citoplasma de les neurones. El factor clau del treball, publicat a la revista Molecular Neurobiology, és la proteïna priònica cel·lular (PrPc), una molècula especialitzada de membrana de les neurones que ara es podria perfilar com una possible diana terapèutica per frenar l’avanç d’aquest tipus de patologies.

«Hem vist clarament com l’alfa-sinucleïna és capaç de viatjar d’una regió cerebral a unes altres, deixant al seu pas un nombre molt alt de neurones mortes i d’altres de moribundes», explica Laura Urrea, primera autora de l’estudi i investigadora del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Facultat de Biologia, de l’Institut de Neurociències de la UB i de l’IBEC.

Segons el coordinador de l’estudi, José Antonio del Río, catedràtic del Departament i de l’Institut esmentats i investigador principal del Grup de Neurobiologia Molecular i Cel·lular de l’IBEC, «la PrPc és una peça clau per a la propagació dels cossos de Lewy. Si poguéssim evitar que es formessin i es propaguessin aquestes acumulacions defectuoses, podríem aturar la progressió de la mort neuronal en malalties com el Parkinson».

En el treball també hi participen experts de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED), entre altres institucions.

Aquesta entrada s'ha publicat en Medicaments, Recerca i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.