Nova app per conèixer les aplicacions de les nanotecnologies


AppNanoMontaje_totalNanoroom és una nova aplicació interactiva de realitat augmentada que permet a l’usuari endinsar-se en el món de les nanotecnologies. L’aplicació ha estat dissenyada pels Centres Científics i Tecnològics de la UB (CCiTUB) en el marc del projecte 10alamenos9, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

L’aplicació Nanoroom, que és gratuïta, s’inicia donant a triar entre cinc imatges obtingudes a través de microscòpia de sonda pròxima (scanning probe microscopy, SPM). Un cop s’entra en una de les imatges, comença una experiència sobre el món de la nanotecnologia. «Totes les experiències van acompanyades d’una explicació i et permeten d’interactuar. A més, cada una mostra una aplicació de les nanotecnologies, ja sigui real o en fase d’experimentació», explica Jordi Díaz, membre dels CCiTUB i impulsor de l’aplicació.

Una de les experiències fa possible conèixer el funcionament d’un tractament real de la nanotecnologia aplicada a la salut. Seguint el camí d’una nanopartícula d’òxid de ferro, es pot veure com funciona en un tractament real antitumoral basat en la hipertèrmia i aplicat al cervell. Amb la finalitat que es compleixi la seva funció, la nanopartícula és vinculada a un anticòs i, després de ser introduïda a l’organisme, s’adhereix de manera selectiva a l’antigen de la cèl·lula cancerosa. Mitjançant un camp magnètic extern, s’aconsegueix augmentar la temperatura de la nanopartícula, fet que provoca la destrucció de la cèl·lula.

Una altra de les propostes de Nanoroom reprodueix un experiment de laboratori dut a terme per l’equip de Samuel Sánchez, investigador de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), que permet de comprendre com es fabrica un nanorobot i com, potencialment, es podria aplicar al cos humà.
Les imatges que s’utilitzen en aquesta app han estat cedides per l’exposició del CSIC «Un passeig pel nanomon». Finançada pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat a través de la FECYT, Nanoroom, fins ara només en castellà, ha estat desenvolupada per la Fundació Obicex.

L’app es pot descarregar des d’aquest enllaç.

Font de la notícia: UB-WEB

Aquesta entrada s'ha publicat en Aplicacions, Recursos electrònics i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.