La jornada «Dones i ciència», acte central de les activitats del Dia Internacional de les Dones a la UB


dones_ciencia.jpg

La Universitat de Barcelona, a través de la Unitat d’Igualtat, s’adhereix, un any més, a la celebració del Dia Internacional de les Dones amb una àmplia programació d’actes als diferents campus. Les activitats, organitzades per les comissions d’igualtat i grups d’estudiants de les diferents facultats, tenen l’objectiu de conscienciar la comunitat universitària de la importància d’aconseguir la igualtat de gènere.

L’acte central serà la jornada «Dones i ciència. Reptes i perspectives en un context incert», que acollirà l’Aula Magna de l’Edifici Històric, el dilluns 5 de març, d’11 a 14 h. Inaugurarà la trobada el rector, Joan Elias, acompanyat de la vicerectora d’Igualtat i Acció Social, Maite Vilalta; el director de la Unitat d’Igualtat, Antonio Madrid, i Sònia Estradé, membre de la Comissió d’Igualtat i coordinadora de l’acte. En el marc de la jornada, les professores Anna Villarroya, de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, i Núria Pumar, de la Facultat de Dret, presentaran els resultats d’un estudi de la Lliga d’Universitats Europees de Recerca (LERU) en què s’analitza les principals àrees i processos de l’àmbit universitari en els quals hi ha biaix de gènere, i es fa una sèrie de recomanacions per afrontar aquest problema. El document ha estat realitzat pel grup temàtic sobre gènere de la LERU, en el qual participen les dues professores com a representants de la UB. La jornada es tancarà amb una taula rodona moderada per Sònia Estradé en què intervindran Ana Puy, de la Unitat de Dones i Ciència de la Secretaria d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació; Maite Paramio, presidenta de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya (AMIT-Cat), i les professores Cristina Manzanares, de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB, i Eva Pellicer, de la Facultat de Química de la UAB.

Activitats als diferents campus

A més d’aquest acte central, les facultats acolliran diverses activitats amb motiu d’aquesta jornada reivindicativa.

El dimarts 6 de març es projectarà a les facultats de Geografia i Història, i de Filosofia la pel·lícula Sufragistes (Sarah Gavron, 2015), seguida d’un debat a càrrec de Susanna Tavera, catedràtica d’Història Contemporània, i Núria S. Miras, professora de Filosofia Moral i Política. Serà a les 17 h, a la Sala Gran. I l’endemà, 7 de març, a les 18.30 h, a l’Aula Magna, la comissària de l’Any Sacharoff, Elina Norandi, oferirà la conferència «Olga Sacharoff: una pintora russa de París a Barcelona».

La Facultat de Física també ha programat per al dia 7, a les 9.30 h, a la Sala de Graus Eduard Fontserè, una xerrada sobre microscòpia electrònica, a càrrec de la catedràtica Francesca Peiró, amb el títol «Quan la dualitat ona-partícula ens obre els ulls per veure àtoms».

Al seu torn, la Facultat de Belles Arts ha programat diverses activitats durant la setmana. Del 5 al 9 de març, el CRAI Biblioteca de Belles Arts durà a terme una acció de visibilització de llibres de dones. El dia 7, a les 17 h, es projectarà el film Mater Amatísima (María Ruido, 2017), amb un debat posterior en què participaran la mateixa cineasta i el professor i president de la Comissió d’Igualtat de Belles Arts, Diego Marchante. Marchante és també el comissari de la mostra «Transcyborgllera. Hackeando el archivo desde una perspectiva transfeminista y queer», que es podrà veure a la sala d’exposicions de la Facultat fins al 10 de març.

La Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació també acull una exposició amb motiu d’aquesta efemèride. Del 5 al 9 de març, al vestíbul de l’edifici B s’exhibiran pòsters sobre dones treballadores amb rellevància en el món actual. Al costat de la Facultat, el Col·legi Major Penyafort-Montserrat organitza, al seu campus esportiu, el Segon Torneig de Futbol Femení. Serà el dia 7, d’11 a 15 h.

El mateix dia 7 arrenca a la Facultat d’Economia i Empresa el I Cicle de Cinefòrum «La dona al món laboral», que organitza la Comissió de Biblioteca del centre i en què s’analitzaran films que parlen de les dones en el món del treball i la seva lluita per la igualtat. Les projeccions es faran tots els dimecres del mes de març a l’aula 3 de l’edifici 690, de 14 a 16 h. En la sessió del dia 7 es projectarà Figuras ocultas (Theodore Melfi, 2016); el 14 de març, Pan y rosas (Ken Loach, 2000), i el 21 de març, Norma Rae (Martin Ritt, 1979). Per assistir-hi, cal inscriure-s’hi prèviament en aquest enllaç. A banda del cicle, el CRAI Biblioteca d’Economia i Empresa organitza també la mostra «Discriminació de gènere en el treball», que es divideix en tres àmbits: Bretxa salarial, Conciliació i Dones amb èxit.

Els actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones continuaran la setmana següent. El dimarts 13 de març, a les 16 h, l’Aula Magna de l’Edifici Històric acollirà una xerrada de la periodista Natza Farré. I el dimecres 14, a les 12 h, s’ha programat a la Facultat de Dret una taula rodona sobre el moviment #MeToo i la cara oculta que entra en contradicció amb la visió pública de determinats grans homes de la cultura i la ciència, amb la participació de representants de diversos àmbits socials, com ara el cinema i l’esport, entre d’altres.

Per acabar, la Fundació Solidaritat UB i Biblioteques de Barcelona han organitzat per al dilluns 19 de març una nova sessió del cicle «Un te a la menta amb…», enguany amb la consultora i formadora Salwa El Gharbi, diputada al Parlament de Catalunya experta en immigració i gestió de la diversitat, exdirectora del Departament de Drets Humans d’UNESCOCAT, presidenta de l’associació de dones amazigues Tamettut i responsable de la dona a l’Assemblea Mundial Amaziga. La trobada tindrà lloc a les 18.30 h a la Biblioteca Zona Nord. La vicerectora d’Igualtat i Acció Social, Maite Vilalta, presentarà aquest acte, que s’emmarca dins del projecte d’intervenció socioeducativa que desenvolupa la UB des de l’any 2014 al barri de Torre Baró.

Font de la notícia: UB-WEB 

Aquesta entrada s'ha publicat en Jornades, Universitat de Barcelona i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.