S’inaugura el III Congrés Català de la Cuina


El passat 28 de maig es va presentar a Girona el III Congrés Català de la Cuina, que agafa el relleu dels 2 primers, celebrats entre els anys 1981 i 1982, i 1994 i 1995.

Aquest congrés es presenta com una oportunitat d’anàlisi i reflexió sobre el què ha esdevingut cuina catalana durant els últims 25 anys i sobre quina és la situació actual del món de la cuina a nivell professional, social, cultural i turístic. Però, alhora, és un instrument per respondre a la necessitat de consolidar aquesta fórmula d’èxit, millorar-la i garantir-la per a les properes dècades.

A més,pretén promoure un procés obert de debat, d’intercanvi d’idees i de resposta als gran reptes de la cuina catalana, tractant tots els aspectes diferencials de cultura culinària i de patrimoni cultural, a partir de la realitat del sector culinari i gastronòmic avui.

Els objectius que es proposa assolir el Congrés són:

  • Consolidar la Cuina Catalana en el seu lideratge mundial
  • Definir el mapa dels actors de la cuina i la gastronomia catalana
  • Definir i impulsar l’estratègia de país de cara a l’Horitzó Gastronòmic 2025

Els continguts del III Congrés Català de la Cuina s’han agrupat de tal manera que tothom pugui participar en algun dels 5 elements centrals o eixos de debat, en un discurs que expliqui la fórmula d’èxit de la cuina catalana. Els 5 eixos temàtics són:

  1. CULTURA I PATRIMONI CULINARI

El Patrimoni Cultural Immaterial en l’àmbit de la cuina: coneixements i tradicions que configuren la cuina catalana i l’alimentació. Història de la Cuina Catalana: evolució i moments de lideratge a nivell europeu. Vinculació de la cuina amb d’altres disciplines culturals i artístiques.  Cuina, producte i identitat. Cuina i cultura de la salut. Cuina i transformació del turisme. La Candidatura de la Cuina Catalana a la UNESCO. Bones pràctiques de la cuina catalana per a la salvaguarda de la cuina tradicional.

  1. LA GASTRONOMIA COM A MOTOR CULTURAL I SOCIOECONÒMIC DE CATALUNYA

Definició de gastronomia. La gastronomia com a aparador cultural i turístic. La influència de la gastronomia en l’economia catalana. La gastronomia i la imatge de Catalunya. Anàlisi territorial de l’oferta gastronòmica.  Marques turístiques vinculades a la gastronomia. Tendències de futur.

  1. EL PAPER DEL CUINER COM A PROMOTOR DE LA CUINA CATALANA

La creativitat del cuiner com element evolutiu de la cuina El cuiner com a motor d’innovació oberta. La recerca culinària. La imatge internacional dels cuiners catalans i l’evolució de la cuina catalana. Noves oportunitats de l’emprenedoria culinària.

  1. EL CONEIXEMENT CULINARI A CATALUNYA, QUALITAT DE PRODUCTE I INNOVACIÓ APLICADA A LA CUINA

El coneixement culinari i l’educació superior i professional. L’estandardització i la gestió del coneixement culinari i gastronòmic. La terminologia a l’àmbit gastronòmic. El restaurant com a generador de coneixement i innovació en la cuina creativa catalana. La cuina i la industria agroalimentària. Estat de la professionalització en cuina. Qualitat de producte. El cuiner i el productor una nova aliança. Nous àmbits científics: . Gastronomia computacional, Gastronomia nutricional i la salut,  Gastronomia molecular (Ciència i cuina), i Neurogastronomia. Innovació tecnològica i cuina.

  1. CUINA I SOCIETAT: LA TRANSVERSALITAT DE LA CUINA CATALANA

L’economia social i la cuina. La cuina com a eina de transformació, cohesió i integració de persones amb fragilitats. La cuina de proximitat i el desenvolupament local. Responsabilitat social de la cuina catalana. Com evitar el malbaratament alimentari.  Sostenibilitat, responsabilitat i humanitat. Actius de futur en la cuina. Comunicació i Cuina.

Font de la notícia: Web de la Universitat de Girona

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació, Campus de l'Alimentació de Torribera, Congressos, Cuina, Jornades i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.